For nogle måneder siden var jeg til en osteaften, hvor Banon var blandt de udvalgte oste. Blandt tilskuerne var en herre, som aldrig spiste gedeost. Men han havde sat sig for, at i aften skulle han smage på det hele. Og da han kom til Banon, blev han taget med storm. Aldrig havde han smagt så god en ost! Osten var veltempereret og tog sig også ud fra sin bedste side. Men Banon er ikke det, jeg vil kalde for en “begynder-gedeost”. Osten er lavet af upasteuriseret gedemælk, og dét kan man selvfølgelig smage. Men selv om smagen er markant, så vil jeg ikke kalde den stærk. Og flot tager osten sig ud – smykket i kastanjeblade.
PROVENCE – LAVENDEL, VIN OG GEDER
Provence består mest af mellemstore bjerge og tør jord, der ikke er specielt frugtbar. Tilgengæld passer det gederne fint at klatre op og ned af bjergsiderne og finde føde. Det har de gjort siden Middelalderen. Også vinrankerne trives i de milde vintre og varme somre, og Provence var det første sted i Frankrig, hvor man dyrkede vin for over 2.600 år siden. De lilla marker med lavendel så langt øjet rækker er også en del af Provence.
Og netop derfor er Provence ikke en af de store osteregioner i Frankrig. De lokale oste er primært gedeoste, og Banon er den mest kendte ost fra området. Den har en lang historie bag sig, for ifølge legenden spiste den romerske kejser Antonin Le Pieux (år 86-161) så mange Banon oste, at han døde af det!
SVØBT I KASTANJEBLADE
Første gang jeg stod med en Banon i hånden, anede jeg ikke hvad der gemte sig inderst inde. Banon er pakket bedre ind end en julegave: Først er osten pakket ind i 5-8 kastanjeblade, som den modner sammen med i mindst 10 dage. Bladene er med til at give den særlige smag. Dernæst er en bastsnor bundet sirligt om osten adskillige gange. Til sidst er osten lagt i en lille trææske, som bliver beskyttet under et lag plastikfolie.
Når osten kommer ud af emballagen, ser man en rustik hvid og brunlig overflade. Konsistensen er utroligt blød, næsten smøragtig. Smagen er fyldig, men uden at være stærk eller for “ulden”.
Når kastanjetræerne smider bladene om efteråret, indsamler man de brune blade. Og kun de brune blade for her er tannin-indholdet lavere.
ÆGTE BANON ER 100% GED
Banon er den mindste af de franske AOP-oste målt i volumen. Siden 2003 har den båret AOP-mærket, som beskytter ostens oprindelse og kvalitet. En af kravene er, at kun oste af 100% gedemælk må kaldes Banon. Et andet krav er, at gedernes foder primært skal stamme fra de områder, som de græsser sig igennem.
MED ØL ELLER VIN?
Traditionelt har man lagt Banon (uden kastanjeblade) overdækket med den lokale brændevin i en lerkrukke. Gennem vinteret har osten stået og trukket og modnet, og har været en del af den vinterens proviant.
Jeg har ikke smagt Banon med brændevin, men til gengæld sammen med en lagret bockøl (Wibroe Dunkel). Jeg ville dog heller ikke tøve med at hælde et glas Sauvignon Blanc i glasset næste gang.
Indlægget Banon – den lille gedeost fra Provence blev vist første gang den Ostesnak.